Słomki z Łąki

Producent Ekologicznych słomek ze słomy

Żyć bardziej eko. 3 proste kroki dla dobra planety

W ostatnich latach coraz głośniej mówi się o destrukcyjnym wpływie człowieka na środowisko. Zanieczyszczenie powietrza, tony odpadów znajdujących się w lasach czy morzach oraz nadmierna konsumpcja stają się zmorą współczesnego społeczeństwa. Stoimy w obliczu katastrofy. Na szczęście wzrasta również świadomość ekologiczna. Coraz więcej osób chce zmieniać swoje szkodliwe nawyki. Prezentujemy kilka porad dotyczących tego, jak zacząć być i żyć bardziej eko oraz przeciwdziałać niekorzystnym zmianom. Sprawdź!

Ogranicz plastik

Wybory konsumenckie to najprostsza droga do ekologicznego funkcjonowania. Na początek należy zadbać o redukcję korzystania z produktów z tworzyw sztucznych. Codziennie używasz ogromnej liczby zbędnych przedmiotów z nienaturalnych materiałów, a możesz np. postawić na biodegradowalne słomki. Znajdziesz je na naszej stronie. Są one produkowane wyłącznie ze słomy zbożowej. Nie mają zatem w swoim składzie żadnych szkodliwych substancji, dzięki temu są bezpieczne dla środowiska. Podlegają naturalnemu rozkładowi, można je użyć jako kompost. Najważniejsze jednak, że wygodnie się przez nie pije. Idealnie nadają się dla gości na przyjęcie. Oprócz tego, że są praktyczne, stanowią też ciekawy eko gadżet. Postaw słomiane słomki na stole, a zapunktujesz jako nowoczesny, racjonalny i pomysłowy gospodarz.

Pamiętaj, że zmniejszając zużycie plastiku, pomagasz nie tylko planecie, ale też sobie, bo oszczędzasz. Nie wierzysz? Sprawdź.

Dzbanek filtrujący zamiast jednorazowych butelek z wodą

Żeby żyć zdrowo, trzeba dużo pić. Jeśli zdajesz sobie z tego sprawę, zapewne kupujesz olbrzymie zapasy wody mineralnej. Czas najwyższy, by tego zaprzestać. Postaw na tzw. kranówkę. Wystarczy, że nabędziesz dzbanek oczyszczający, który filtruje płyny z niekorzystnych substancji. Dzięki temu zyskujesz szansę na bezpieczne spożywanie zdrowej wody, a przy tym redukujesz generowanie plastikowych śmieci.

Codziennie pijesz jedną butelkę, która kosztuje powyżej dwóch złotych? Miesięczny zapas to zatem 30 sztuk, czyli wydatek większy niż 60 zł, podczas gdy wymieniany co 30 dni filtr to inwestycja rzędu 5-7 zł. Opłaca się? Pewnie, że tak!

Segregacja śmieci

Koniecznie segreguj swoje odpady. Musisz mieć cztery oddzielne pojemniki na fakcję: suchą, bio, zmieszaną i szkło. Wyrzucanie wszystkiego do wspólnego zbiornika uniemożliwia prowadzenie recyklingu, najważniejszego procesu w walce z problemem składowania zużytych przedmiotów.

Na zakupy bez jednorazówek

Kolejny prosty trik, który możesz wprowadzić do codziennego życia z korzyścią dla Ziemi, to stosowanie ekologicznej torby wielorazowej. Obecnie na rynku jest szeroki wybór tego typu produktów. Wybierz kilka z ładnymi wzorami i zabieraj ze sobą do sklepu, a zyskasz radość z kolejnego zmniejszenia ilości Twoich odpadów. Takie torby łatwo złożysz i schowasz do kieszeni. Tak, jak powinieneś wprowadzić do użycia słomki naturalne zamiast sztucznych, tak też nie korzystaj z jednorazówek, a postaw na płócienne odpowiedniki.

Przechowywanie żywności

Jeśli masz pojemniki na żywność wykonane z tworzywa sztucznego, a są one wielokrotnego użytku, to możesz je zachować, dopóki nadają się do dalszego wykorzystania. Ich wyrzucenie byłoby bezcelowe. Kiedy jednak pękną i będziesz musiał zaopatrzyć się w nowe, to zdecyduj się na szklane egzemplarze. Tworzywo to podlega recyklingowi. Kiedy już pozbędziesz się niepotrzebnych pojemników, trafią one do huty i zostaną powtórnie wykorzystane.

Ogranicz marnowanie jedzenia

Kolejny kłopot to marnowanie pożywienia wynikające z robienia nieodpowiedzialnych zakupów. Nadmierna konsumpcja to generowanie popytu na intensywniejszą produkcję, a ta z kolei przyczynia się do większego zużycia zasobów (prądu, wody itp.), czyli zanieczyszczania powietrza i zwiększania suszy. Co możesz zrobić?

Mrożenie nadmiaru

Kupuj tyle produktów spożywczych, ile potrzebujesz. Jeśli już przydarzyło Ci się nabyć nadmiar pożywienia i widzisz, że nie zdążysz go zjeść, zanim przestanie się do tego nadawać, nie wyrzucaj go. Możesz je zamrozić, unikniesz zepsucia, a po rozmrożeniu znowu wykorzystasz je w kuchni. Ostatnio popularne są też inicjatywy typu "jadłodzielnie". To punkty, w których można zostawić pożywienie, a potrzebujący mogą je nieodpłatnie wziąć. Dzięki temu ratujesz planetę, a jednocześnie pomagasz w walce z głodem.

Korzystanie ze sprzętów

Trzeci krok dotyczy energooszczędności. Zacznij rozsądnie korzystać ze sprzętów domowych i ogranicz zużycie prądu. To najprostsza droga do redukcji zapotrzebowania na wytwarzanie energii w elektrowni, a tym samym zmniejszenie ilości spalanego węgla i emisji szkodliwych substancji do powietrza.

Pieczenie w piekarniku kilku dań jednocześnie

Unikaj nastawiania piekarnika tylko na jedną potrawę, piecz od razu kilka dań, a zmniejszysz pobór mocy i oszczędzisz na rachunkach. Domownicy często najpierw włączają urządzenie, by np. przyrządzić frytki, a dopiero po ich wyjęciu rozpoczynają podgrzewanie steków. Staraj się wszystko ułożyć na blasze.

Wstawianie zmywarki, dopiero gdy jest pełna

Nie doprowadzaj do nadmiernego zużycia podczas korzystania ze zmywarki. Nie uruchamiaj jej, żeby umyć kilka talerzy. Poczekaj, aż uzbiera się więcej naczyń. Dzięki temu będziesz rzadziej włączał maszynę.

Podsumowanie

Wprowadzenie kilku naprawdę niezbyt wymagających nawyków do codziennego funkcjonowania przyczynia się do przeciwdziałania degradacji środowiska. Składowanie odpadów staje się coraz większym wyzwaniem. Dlatego ogranicz wykorzystywanie plastiku, stosuj ekologiczne słomki naturalne i zrezygnuj z wody butelkowanej, a także segreguj śmieci. Nie doprowadzaj do marnowania jedzenia i oszczędnie korzystaj ze sprzętów domowych.